El porró a l’Université Populaire du Verre 2021 de Saint-André

Université Populaire du Verre 2021 Cicle III

Saint-André (Sant Andreu de Sureda)

La presentació a l’antiga del llibre El Porró, de Poblet a Nova York entre vidriers de la Catalunya de Dalt, va fer delir l’emissor del discurs –confio que el receptor també – com un rajolí (republicà) de vi fresc en el petit món del porró.

Val a dir que de vidriers n’hi havia pocs, tot i que al Rosselló n’hi ha més en actiu que a la resta de Catalunya: hi ha diversos artesans i forn de vidre a Sant Andreu de Sureda i a Palau de Vidre que treballen el vidre bufat creant peces d’una bellesa singular. Sortosament, també fan porrons. La sala era plena d’interès pels objectes bells, pel vidre, pel porró i per la cultura. Dava gust ser-hi convidat.

Desplaçats expressament per la feina que ens ocupava, la jornada la vam gaudir amb la Maria del Mar Calbet, la Lluïsa Soza, el Joan Rendé i jo mateix a la sala d’actes que l’ajuntament de Saint-André havia cedit a l’associació Albères Verrières, representada en l’acte pel seu president Sr. Roger Barrié.

La presentació del llibre i de les novetats que conté tenia una doble intenció: d’una banda, discernir sobre algunes aportacions que conté i de l’altra agrair a Denis Fontaine i a l’associació alberesa la dedicació que tenen cap al vidre i sobretot cap al porró des de fa una colla d’anys. Sort en tenim de la seva dèria porronaire, a la qual ens sumem de forma entusiasta. Gràcies.

Als experts Roger Barrié i Denis Fontaine els devem la seva passió pel porró, recollida en el magnífic treball que es poden llegir a https://www.alberesverrieres.com/p/rencontres-verrieres.html. Feu-ho.

Mar Calbet i Josep M Rovira. Sant Andreu de Sureda, setembre de 2021