Vilaweb: Un porró de Joan Oró navegant per l’espai exterior?
Fotografia: © National Astronomy and Ionosphere Center (NAIC)
La notícia que va publicar Martí Crespo i Sala a Vilaweb destaca que el porró, i el fet de beure a galet, va ser una de les imatges que es van recollir en un disc que es va encabir, el 1977, a les sondes espacials Voyager per a mostrar a possibles extraterrestres interestel·lars “la diversitat de vida i cultura a la Terra”. Beure a galet amb un porró, per tant, va ser considerat com una de les particularitats de la civilització que habita al planeta Terra.
Aquesta notícia mostra com la utilitat, la practicitat i el disseny del porró ha estat reconeguda per un equip d’experts. El porró és l’atuell català més universal. Nascut a Catalunya a finals del segle XVII, el porró és un dels elements de vidre català més ben representats a les més grans col·leccions de vidre de tot el món.
Agraïm a Martí Crespo i a Vilaweb que hagin publicat aquesta notícia que, sens dubte dignifica el nostre porró i el poble que el va veure néixer.
Reproduïm directament de l’article de Vilaweb convervant-ne els enllaços originals:
[ La foto a què feia referència era una de les 115 que un equip d’astrònoms, artistes i escriptors apassionats de la Cornell University d’Ithaca (Nova York), encapçalats per l’enyorat Carl Sagan, van seleccionar per incloure-les al mític Golden Record (Disc d’Or) que es va encabir a les sondes espacials Voyager 1 i 2 el 1977 per a mostrar a possibles extraterrestres interestel·lars “la diversitat de vida i cultura a la Terra”.
A la imatge apareixen tres persones exemplificant com els humans llepem, mengem i bevem: a l’esquerra, una noia s’acosta un cucurutxo a la llengua; al mig, un home fa un mos a un sandvitx; i a la dreta, un noi beu a galet d’un recipient que sembla, efectivament, un porró.
El porró de la foto 82, una de les que es van preparar expressament per a aquella iniciativa singular i que no es va obtenir d’agències, publicacions ni bancs d’imatges, podia ser perfectament l’element que havia estat cercant alguna vegada. I que a menys d’una hora d’Ithaca per carretera hi hagués la col·lecció d’objectes de vidre més important del món, el Corning Museum of Glass, amb no pas menys d’una dotzena de porrons catalans antics al catàleg, feia encara més versemblant i estimulant la hipòtesi.]
Llegiu tot aquest apassionant article de la mà de Martí Crespo a Vilaweb fent click aquí mateix.