Dos hortolans bevent vi [amb porró] (1880)

Joaquim Agrasot Juan
Dos hortolans bevent vi [amb porró] (1880-1890)
Oli sobre tela, 44,5 × 55,5 cm
Col·lecció Banc de Santander
Catàleg 2021, pàg. 187.

Joaquim Agrasot Juan (Joaquim Agrassot, segons les fonts) (Oriola, 24 de desembre de 1836 – València, 8 de gener de 1919) va ser un pintor valencià.

L’estil d’Agrassot s’enquadra en el realisme, amb un especial interès en la pintura de gènere i el costumisme regional, sense abandonar el nu, la temàtica oriental i el retrat. Obligat per la moda va conrear també la pintura històrica, amb la qual era possible obtenir èxits en els ambients oficials de l’art espanyol del segle xix. La influència de Marià Fortuny va ser determinant en la seua pintura.

El quadre representa dos hortolans fent petar la xerrada a l’exterior d’una casa, d’un entorn rural, probablement de l’horta de València. Van vestits segons costum de l’època, ambdós porten una faixa vermella i mocador al cap, un també barret.

Breu descripció de la vestimenta: un dels personatges sembla dur uns saragüells (és el nom que rebien els calçons amples i amb plecs que no arriben més a baix dels genolls) i que vestien els llauradors del País Valencià i de Tortosa.

El vestit típic de l’horta valenciana està format pels saragüells blancs fins als genolls, brusa, armilla, faixa, mocador (anomenat “mocaor“) al cap, espardenyes de cànem i una manta de vius colors (manta morellana) llarga i estreta.

«L’alegria del fadrí | és un mocador de pita, | una manta morellana | i una xica ben bonica» (cançó popular valenciana) DCVB.

Un d’ells aguanta amb la mà dreta un porró valencià de vidre verd amb vi negre a l’interior. El porró podria correspondre a un model de porró valencià, de coll molt obert similar al porró de Carcassona, però amb un galet massa petit. En tractar-se d’un pintor realista, hem de pensar que el porró original era com el de la pintura, però no n’hem vist cap de similar.

Sobre els mocadors de cap vegeu: http://enricolivares.blogspot.com/2019/03/el-mocador-en-el-vestit-tradicional.html

(detall) Joaquim Agrasot Juan Dos hortolans bevent vi [amb porró] (1880-1890)