Albères Verrières i la promoció del porró a Europa

EL PORRÓ AL MÓN

Referent a la promoció del porró, és un goig donar a conèixer l’associació “Albères Verrières, creada per un grup d’entusiastes del vidre del massís d’Albères, amb seu a Sant Andreu de Sureda (Saint-André) al Rosselló. El seu president és Roger Barrié.

L’associació Albères Verrières dóna suport creació, fabricació i difusió del vidre bufat, però també a la recerca. Des del Rosselló contribueix a la difusió del vidre català a Europa i del porró com a element tradicional destacat. La seva missió és també, impulsar la creació contemporània donant suport a artistes de vidre i artistes que l’utilitzen en les seves creacions.

La indústria del vidre té una llarga història al Rosselló i presenta una actualitat viva. A Palau de Vidre, per exemple, es té constància de la fabricació de vidre bufat des del segle XIV. Segons afirmen ells mateixos, el vidre és un dels components de la identitat cultural catalana. Així doncs, Albères Verrières vol contribuir a la promoció de la cultura catalana amb esperit d’obertura i democratització, per descobrir el paisatge, llocs i establiments; conèixer l’arqueologia, la història i la sociologia de l’activitat vitivinícola; interactuar amb altres territoris (Llenguadoc, Catalunya, altres regions europees i la conca mediterrània); organitzar reunions amb professionals i intercanviar tecnologies de producció; difondre la història de l’art i els museus; i promocionar les creacions contemporànies en escultura, art decoratiu i artesania.

Des de l’any 2016, l’associació organitza unes trobades al voltant del vidre -RENCONTRES VERRIERES TRANSFRONTALIERES DES ALBERES- en col·laboració amb el Museu del Vidre del castell de Peralada, i amb el suport del Consell Departamental dels Pirineus Orientals. Hi hem pogut assistir en una ocasió acompanyats del recordat Jaume Barrachina, un dels grans estudiosos de l’art i del vidre català. Les jornades són una oportunitat per donar a conèixer els resultats de la recerca en arxius, excavacions arqueològiques, i l’estudi i difusió de les col·leccions de vidre, inclosa la de Peralada, una de les més importants d’Europa. Les comunicacions que s’hi presenten sempre són inèdites. El porró és un dels atuells més treballats, però no l’únic.

Animem a l’associació Albères Verrières a continuar en la tasca que estan duent a terme en la recerca del vidre, i els brindem aquestes pàgines per a difondre les seves activitats.

Més informació a:

https://www.alberesverrieres.com/