El dinar dels segadors, de J. Pinós

EL PORRÓ I LES ARTS

A l’escena del dinar dels segadors hi ha nou personatges masculins, tots abillats amb camisa blanca, barret, gorra, boina i barretina; asseguts entre garbes, menjant i bevent. Els atuells de beguda són dos porrons de coll recte amb valona, habituals al segle XIX; i un càntir català bombat, probablement de procedència barcelonina (Piera, Esparreguera, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Julià de Vilatorta…). Els plats que duen a les mans són habituals a diverses manufactures catalanes (com els de La Bisbal d’Empordà), excepte un dels plats, el del personatge del barret, que sosté amb una sola mà com una pitança miravetana.

Publicat a La Il·lustració Catalana núm. 20. Barcelona, 18 d’octubre de 1903. La referència de la fotografia diu: LO DINAR DELS SEGADORS, QUADRO DE J. PlNÓS (SALA PARÉS)

Es tracta d’una pintura modernista, però no sabem de quin pintor es tracta. D’una banda podria ser Josep Pinós i Comes (Barcelona, 1867-1916) del qual sabem que l’any 1900 havia exposat a la sala Parés. Però també dubtem amb Joan Pinós i Palà (Barcelona, 1852-19160) que conreà un correcte i plàcid naturalisme rural. Ens podeu ajudar a identificar-lo?