Costums mediterranis: beure a galet

Josep Maria Rovira presenta el llibre ‘El porró. De Poblet a Nova York’

Ja se sap que la música d’arrel no pot separar-se del seu entorn. Per això, a més de sons, ens agrada comentar de tant en tant altres sentits de la Mediterrània. Per exemple, el del vi airejat i begut amb porró. Josep Maria Rovira en parlarà aquest dissate al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.

¿Què serien els concerts dels Quicos sense l’esperat número en què el Noi fa circular un porró amb vi de Batea entre el públic? De ben segur, tota una altra cosa… El porró és un gran invent. Des dels seus orígens a Poblet, al segle XIV, fins a les grans col·leccions internacionals de vidre, com la del Corning Museum of Glass de Nova York, el porró ha estat la inspiració de poetes i literats, i d’artistes com Picasso, Miró i Matisse, a causa de la seva bellesa i excepcionalitat.

El proper dissabte 26 de gener a les 18 h, la sala d’actes del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí acollirà la presentació del llibre El porró. De Poblet a Nova York, de Josep M. Rovira i Valls. A més de l’autor presentarà l’acte el periodista i escriptor Joan Rendé i Masdéu. L’obra ha estat publicada gràcies a la Beca Maria Font de Carulla, convocada pel Museu de la Vida Rural, l’Editorial Barcino i la Fundació Carulla. L’objecti de la beca és afavorir la recerca etnològica, així com projectes de recerca sociològica, històrica i literària que tinguin a veure específicament amb el món rural.

El llibre, que ha estat editat per l’editorial Cossetània, fa un repàs a l’evolució d’aquest atuell, des de l’edat antiga i la importància de beure a galet, fins a les propostes més contemporànies. L’obra permet aprofundir e un dels objectes típics catalans que més s’ha sabut reinventar i reinterpretar. L’autor, Josep M. Rovira i Valls (Cabra del Camp, l’Alt Camp, 1958), entusiasta del vidre i de la ceràmica popular, d’uns anys ençà s’ha dedicat a l’estudi del porró.

Publicat a: ENDERROCK – SONS DE LA MEDITERRÀNIA – L’Espluga de Francolí, 23/01/2019

www.enderrock.cat/sonsdelamediterrania/noticia/8924/costums/mediterranis/beure/galet

© Fotografia: Arxiu del Museu de la Vida Rural. L’Espluga de Francolí.